Opvulling_boven

waterinfo2

HET STIJGENDE WATER

HET STIJGENDE WATER

1953 Zwakke dijken  
probleem van het verleden
2053 Stijging van de zeespiegel               
probleem van de toekomst

 

In het ruim 17-jarig bestaan van het Theatercollectief hebben we heel veel producties gespeeld. We denken bijvoorbeeld aan de toneelbewerkingen van Shakespeare, Brecht, Ibsen en Dürrenmatt. Het collectief is altijd op zoek naar een productie met inhoud, met een thema dat mensen aan het denken zet en waar na afloop van de voorstelling over nagepraat wordt.
Onze meest gespeelde en indrukwekkendste productie ‘De Ramp’ maakte veel los bij het publiek. Deze voorstelling, grotendeels gebaseerd op waargebeurde verhalen uit 1953, hebben we in de loop der jaren maar liefst 44 keer gespeeld. We speelden 16 keer in het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk. ‘De Ramp’ ging over het onvermogen van Jacob van der Stee om over de gebeurtenissen van 1953 te praten en de impact die deze vreselijke natuurramp na al die jaren had op het gezin.

‘Het stijgende water’ de nieuwe theaterproductie
We zijn volop aan het repeteren voor deze nieuwe voorstelling. Het gezin van de familie van der Stee uit ‘De Ramp’ staat weer centraal. We kijken niet alleen terug naar 1953, maar we kijken vooral vooruit naar de toekomst en wat de invloed is van de klimaatverandering. We zijn er trots op dat we dit door het Theatercollectief zelf geschreven theaterstuk over enige tijd voor jullie kunnen spelen. Alhoewel de inhoud van het verhaal beladen lijkt, is er ook plaats voor humor. Of, zoals Jacob het zelf verwoord in deze voorstelling: “Humor wordt uit ellende geboren”.
In de komende weken houden we jullie met nieuwsbrieven graag op de hoogte van de voortgang.

Het verhaal
Wanneer je de krant openslaat, het journaal bekijkt of actualiteitenprogramma’s volgt; het gaat steeds vaker over het klimaat, de opwarming van de aarde, de uitstoot van CO2 en stikstof en overal alle onrust en problemen die daarbij horen.
De regering heeft er zijn handen vol aan en komt met de een na de andere maatregel.
Bouw- en grondverzetprojecten worden stil gelegd. De maximum snelheid moet terug naar 100 kilometer per uur. De veestapel moet kleiner worden. Er moet meer gebruik gemaakt gaan worden van alternatieve energievormen.

Iedereen heeft er wel een mening over. De een is er van overtuigd dat al deze maatregelen hard nodig zijn en de ander vraagt zich af of het nou allemaal wel zo’n vaart loopt.
Er ontstaat steeds meer weerstand en protest in de samenleving.

In het gezin van Jacob en Neel van der Stee is het niet anders. Jacob en Neel hebben beiden als kind de Watersnoodramp in 1953 meegemaakt. Zij zijn bijna 40 jaar getrouwd en hebben 2 dochters gekregen, Marja en Trudie. Marja is een moderne, ambitieuze vrouw, van beroep binnenhuisarchitecte. Ze is erg opportunistisch en ziet altijd mogelijkheden om zich overal tussen te voegen als er nieuwe projecten langskomen. Dochter Trudie is lerares in het basisonderwijs. Nog steeds single. Trudie is een idealiste en erg actief als het gaat om de wereld te verbeteren. Net als velen houdt zij zich fanatiek bezig met de problematiek van de CO2- en stikstofuitstoot. Door haar passie voor het klimaat komt ze niet aan haar eigen geluk toe.  

Tijdens De Ramp van 1953 heeft met name Jacob veel meegemaakt. De gebeurtenissen in deze heftige periode laten nog altijd diepe sporen na in het gezinsleven. Jacob kan daardoor  heftig en onvoorspelbaar reageren. In de loop der jaren is hij tot het inzicht gekomen dat door de opwarming van de aarde er een nieuwe ramp op de loer ligt.

Neel heeft het gevoel dat ze altijd moet schipperen in het gezin om de lieve vrede te bewaren. Ze heeft te maken met het vaak nukkige gedrag van Jacob, maar ook met de botsende karakters van hun dochters Trudie en Marja, die elkaar regelmatig in de haren vliegen.

Vandaag is een bijzondere dag. Op deze dag viert Neel haar 70ste verjaardag. De kinderen komen gezellig langs om dit heugelijke feit met haar te vieren. Ook hun goede vriend en buurman Willem komt Neel feliciteren. Willem vertelt vervolgens dat ook hij wat te vieren heeft.

Het nieuws van Willem heeft grote gevolgen voor het gezin en de omgeving. De onderlinge verhoudingen komen onder grote druk te staan……

Komt het nog goed met de relaties tussen deze mensen? Zijn idealen en zakelijke belangen verenigbaar? Is er wel een oplossing om de stijging van de zeespiegel tegen te gaan?

Kom het zien en horen op één van onze voorstellingen in februari 2020.

Spel        : Theatercollectief
Regie      : Jan Roeland – regieassistentie Renée Roeland

Duur voorstelling : 1 uur en 45 minuten inclusief een pauze
Entree : 12,50 Euro

Maximaal 65 personen per voorstelling

 

WAAR EN WANNEER?

Vrijdag  7 februari 2020 20:00 uur
Zaterdag  8 februari 2020 20:00 uur
Zondag  9 februari 2020 14:30 uur
Vrijdag 14 februari 2020 20:00 uur
Zaterdag     15 februari    2020      20:00 uur

 


LOCATIE


Gelegenheidstheater “De Swaensvoet”, Marktveld 9, 3264 AL Nieuw-Beijerland.
Zie routebeschrijving.

 

 VOLG ONS!

FACEBOOK / TWITTER / YOUTUBE

social facebook box blue 64social twitter box blue 64youtube

BLIJF OP DE HOOGTE MET DE NIEUWSBRIEF VAN HET COLLECTIEF!

 

Uw e-mail*


PROGRAMMA 2020

 7 t/m 15 feb 2020 Het stijgende water

 

Poster-het stijgende water