top of page

Het Theatercollectief:
Wie zijn wij?

Theater is voor iedereen! Het Theatercollectief zet ramen en deuren open om de wereld binnen te halen om de cultuurliefhebbers in de Hoeksche Waard kennis te laten maken met de theateractiviteiten van ons collectief. Wij nemen ons publiek graag mee in onze  wereld,  waarin de magie van theater centraal staat.   

Al ruim twintig jaar brengt het Theatercollectief Hoeksche Waard, in wisselende samenstellingen, de meest uiteenlopende voorstellingen. Van toneelbewerkingen van Shakespeare tot Brecht, van Ibsen tot Dürrenmatt en van De Gelaarsde Katten tot De Ramp. Producties die steeds in onderling overleg gekozen zijn, met thema’s die een breed publiek aanspreken en die de bezoekers van de voorstellingen prikkelen, aan het denken zetten en na afloop van de uitvoering gespreksstof bieden. Het decor, de vormgeving en de aankleding dragen daaraan ook een steentje bij. Dit heeft in meer dan twee decennia geleid tot een fraaie reeks producties. 

Met wisselingen in de cast, maar met vrijwel altijd één rode draad: de regie berustte bijna altijd in handen van nestor Jan Roeland, die onder andere met Martijn Kramp, de optredens van het Theatercollectief een eigen en onderscheidende uitstraling heeft gegeven. 

Het Theatercollectief staat voor vernieuwing en streeft ernaar grenzen te verleggen. Bij vernieuwing hoort, in de visie van het Theatercollectief, het integreren en samenwerken met andere kunstdisciplines in een theatervoorstelling, zoals muziek, dans, fotografie, zang, film en literatuur. Keer op keer zoekt het Theatercollectief hierbij de verdieping. Ook het schrijven of het bewerken van een bestaand stuk hoort bij deze activiteiten. Theater maken is immers ook een stempel drukken op hetgeen waar je als groep voor staat met als doel dit over te brengen naar het publiek én hierbij zowel jong als oud te enthousiasmeren. Soms zal dat een bestaand stuk zijn, maar vaak wordt een bestaande tekst aangepast tot een productie die geschikt is voor de groep. 

 

In de afgelopen jaren zijn diverse toneelteksten volledig door de leden zelf bedacht en geschreven en met succes opgevoerd. zoals ‘De Ramp’, ‘Emiel M.’, ‘Overleven’ en ‘Het Stijgende Water’. Onze meest gespeelde en indrukwekkendste productie ‘De Ramp’, geschreven door Hans Stoutjesdijk en Renée Roeland, maakte veel los bij het publiek. Deze voorstelling, grotendeels gebaseerd op waargebeurde verhalen uit 1953, hebben we in de loop der jaren maar liefst 44 keer gespeeld. We speelden onder andere 16 keer in het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk. ‘De Ramp’ ging over het onvermogen van Jacob van der Stee om over de gebeurtenissen van 1953 te praten en de impact die deze vreselijke natuurramp na al die jaren had op het gezin. Destijds zocht het Theatercollectief hierbij de samenwerking met Het Waterschap De Groote Waard en de Culturele Kring Hoeksche Waard. 

Begin 2020 speelde het Theatercollectief de opvolger van De Ramp met de titel ‘Het stijgende water’, van de hand van Hans Stoutjesdijk. In die voorstelling ging de blik niet alleen terug naar 1953, maar ook naar de actualiteit met de thematiek van de klimaatverandering. 
 

Daarnaast hebben we de afgelopen jaren actief ingezet op familievoorstellingen. Deze zijn bezocht door verschillende scholen, bso’s, en kdv’s en diverse groepen vanuit de verstandelijke gehandicaptenzorg. Met name de familievoorstelling “Pinokkio” is hierbij tientallen keren opgevoerd en hiermee kwamen jong en oud in beweging. Originaliteit en vernieuwing zijn twee aspecten die steeds nauwlettend in de gaten gehouden worden. Met deze doelstellingen is de kwaliteit van de producties de afgelopen jaren flink gestegen. Kortom, de afgelopen jaren is het Theatercollectief, zowel binnen als buiten de Hoeksche Waard, een toneelgezelschap van betekenis geworden. Daar zijn we dan ook best trots op!

Het Theatercollectief:
Wat bieden wij?

 • Het Theatercollectief zet zich in voor allround theater, geschikt voor alle leeftijden. 
   

 • Het Theatercollectief bestaat, naast (amateur)toneelspelers, ook uit scenarioschrijvers, licht- en geluidstechnici en kostuum- en decorontwerpers en musici.
   

 • Het Theatercollectief is een stichting die, inmiddels jarenlang, mensen binnen en buiten de Hoeksche Waard met elkaar verbindt door een gezamenlijke culturele passie, maar ook door belangstelling en oog voor elkaar. 
   

 • Het Theatercollectief staat voor persoonlijke ontplooiing op divers gebied. Binnen het Theatercollectief krijgt men ruimte om te groeien, te ontdekken en zich te ontwikkelen. Dit kan zowel op het toneel als daarbuiten. Decors en kleding worden door en binnen de eigen groep gemaakt. Theaterstukken worden regelmatig door leden van het Theatercollectief geschreven. 
   

 • Het Theatercollectief wil met de diversiteit aan voorstellingen een breed publiek aanspreken. Het Theatercollectief speelt zowel familievoorstellingen als voorstellingen die een breed maatschappelijk thema dragen. We streven naar een betaalbare entreeprijs.
   

 • Het Theatercollectief organiseert op verzoek theateractiviteiten voor onder andere kinderopvang, scholen, festivals voor kinderen en voorstellingen op maat. In overleg wordt een thema/onderwerp gekozen als inspiratiebron voor een theateractiviteit of workshop.
   

 • Het Theatercollectief draagt de afgelopen jaren bij aan culturele evenementen binnen de Hoeksche Waard, te denken valt bijvoorbeeld aan deelnamen zoals: theateractiviteiten rond de (kerst)markt in Strijen, Numansdorp en Oud-Beijerland, activiteiten rond het Bram Roza Festival, activiteiten rond de (kinder)boekenweek, activiteiten rond DokC ‘Momentum’ etc. 

Het-Theater-Collectief.jpg
bottom of page