top of page

De Ramp

De Watersnood van 1953 (kortweg ook de Ramp van 1953) voltrok zich in de nacht van 31 januari op 1 februari 1953. Springtij en een noordwesterstorm stuwden het water in de trechtervormige Noordzee op tot recordhoogte. In Nederland overstroomde een groot deel van de provincie Zeeland, West-Brabant en de Zuid-Hollandse eilanden. Hierbij verdronken meer dan 1800 mensen en veel dieren; 100.000 mensen verloren hun huis en bezittingen. De Ramp van 1953 veroorzaakte, behalve het enorme verlies aan mensenlevens, grote schade aan de veestapel, gebouwen en infrastructuur. Menigeen herdenkt op 1 februari de slachtoffers.Het is inmiddels ruim 10 jaar geleden dat het idee ontstond om ‘De Ramp’ te schrijven. De voorstelling is een op waarheid berust verhaal. Het kent hierdoor een emotionele waarde voor de acteurs binnen het Theatercollectief. Renée Roeland en Hans Stoutjesdijk hebben het stuk 10 jaar geleden geschreven in het kader van de 50-jarige herdenking van de watersnoodramp in 1953. Destijds zocht het Theatercollectief hierbij de samenwerking op met Het Waterschap De Groote Waard en de Culturele Kring Hoeksche Waard. Tien jaar gelden was de voorstelling een doorslaand succes.


Op 1 februari 2013 is het 60 jaar geleden dat de watersnood van 1953 voltrok. Het Theatercollectief is van mening dat het herdenken van deze gebeurtenis van essentieel belang is. Het is immers zo dat de Hoeksche Waard (Schuring en ’s-Gravendeel) in 1953 zwaar werden getroffen door het water. Nog steeds laat deze gebeurtenis sporen na. Uiteraard bij de mensen die de Ramp bewust hebben meegemaakt maar zo ook in de generaties hierna.


Het Theatercollectief is tot de keuze gekomen, om in het kader van de 60-jarige herdenking, wederom de Ramp op te voeren. Het Theatercollectief is van mening, door het spelen van de voorstelling op Schuring in d’Ouwe School (Gemeente Cromstrijen), de kern van de herinnering te raken. De voorstelling heeft hierdoor ook zeker een toegevoegde waarde voor de regio.
CAST en CREW

Mike Bloemen / Bianca van Brummen / Martijn J. Kramp / Lenie Molendijk / Renee Roeland / Hans Stoutjesdijk / Tamara

regie Jan Roeland regieassistent Chantal Jongman productieleiding Tamara, Christian van Dijk, Martijn J. Kramp tekst Renee Roeland, Hans Stoutjesdijk muziek Lex van der Schans decor Theatercollectief kostuum Martijn J. Kramp kap en grime Theatercollectief techniek Lex van der Schans, Dion Hulsman, Chantal Jongman videodecor Martijn J. Kramp publiciteit Tamara catering Gelegenheidstheater 'De Swaensvoet'

Comments


bottom of page